Winterharde bamboe?

 Onze winterharde bamboe kan prima tegen vorst, sneeuw en ijs. 

Winterharde bamboe is ook vaak wintergroene bamboe. Jaarrond zullen de meeste soorten dan ook blad dragen. Hoe de bamboe de winter uit komt hangt helemaal af van de soort en de plek waar hij staat. Door de natuurlijke vorm kan de bamboe aardig wat gewicht hebben buigen de halmen gewoon door wanneer er wat sneeuw op valt. Ze buigen weer terug wanneer sneeuw of ijs smelten. Het blad blijft veelal groen maar kan een lichte verkleuring aan de uiteinden vertonen.

Sterke wortels

Sommige soorten zijn minder wintergroen en verliezen ‘s winters wat blad, vooral als ze op een onbeschutte plek staan. Maar ze krijgen al snel weer nieuwe bladeren in het voorjaar. Beneden -18 heeft een aantal bamboes last van lichte tot matige vorstschade. Het kan zijn dat de aanblik hierdoor minder fraai is. Meestal is de bamboe ondergronds echter nog gewoon in orde. Belangrijk is om – nadat de vorst uit de grond is – voldoende water te geven en de plant te verwennen met een flinke hoeveelheid organische mest.

De conclusie over de staat van de wortels kunt u pas tijdens de groeiperiode trekken. Dit is veelal eind mei/begin juni. Dan moet de plant nieuwe scheuten hebben gevormd, die als een telescoop de grond uit komen. Het kan een paar jaar duren voor een ernstig beschadigde bamboe helemaal terug is. Planten die in 2012 tot aan de grond toe afgevroren waren, kwamen sterk terug en zijn anno 2017 weer helemaal terug, soms tot wel zes meter hoog!

Bamboekeuzewijzer

Wil je weten hoeveel vorst een bepaalde soort kan hebben? Kijk dan in de bamboe keuzewijzers van het artikel Bamboe kiezen. Zie ook Water geven en Mest je bamboe.