Bamboe_Scheuren

Waarom bamboe scheurt

Bamboe -in gedroogde toestand – kan krimpen en uitzetten bij stijgende temperatuur en dalende luchtvochtigheid. Hierdoor kan druk ontstaan in de compartimenten, met als gevolg dat de paal in de lengterichting scheurt. Dit is een natuurlijk proces waarvoor helaas geen remedie is. Hieronder leest u meer over de anatomie van bamboepalen.

Waarom Scheurt Bamboe?

Een belangrijke eigenschap van bamboe is de manier waarop het materiaal reageer bij grote temperatuur of vochtigheidsverschillen. Hierbij kunnen bamboepalen namelijk scheuren of barsten. Om te begrijpen waarom bamboe scheurt moeten we even kijken naar de anatomie.

1. Anatomie van Bamboe

Bamboe onder de microscoopBamboe is een anisotroop materiaal, dit wil zeggen dat de eigenschappen in de lengterichting totaal verschillend zijn dan die in de dwarsrichting. In de lengterichting bestaat bamboe uit cellulosevezels die sterk en stijf zijn. In de dwarsrichting bestaat bamboe vooral uit lignine dat zacht en bros is. Daarom, is bamboe een eenzijdig versterkt composiet met relatief weinig tangentiële capaciteit.

Ook is het krimp percentage van de knoop vier maal hoger dan het krimp percentage van het internodium (het holle stengel gedeelte tussen twee knopen). Dit kan het gevolg zijn van een grotere hoeveelheid versterkte vezels, die gebruikelijk zijn in de internodia maar minder in de knopen.

Vanwege de verschillen in anatomische structuur en dichtheid, is er een grote variatie in tangentiale krimp vanaf het binnenste (10%) tot aan het buitenste deel (15%) van de halmwand. De tangentiale krimp is dus hoger in de buitenste delen van de wand dan in de binnendelen, wat kan leiden tot barsten.

Geschreven door Stéphane Schröder van Bamboo Import Europe.