Fargesia murieliae 'Gentle Giant'

Reduceer CO2, plant een Fargesia!

Bamboe is niet alleen een prachtige plant om naar te kijken (en te luisteren). Het is ook nog eens zeer gunstig voor de luchtkwaliteit om een bamboe te planten.

Bamboe is een snelgroeiende plant, met enorm bladoppervlak. De plant neemt CO2 op uit de atmosfeer door fotosynthese en gebruikt de koolstof (C) als energiebron, om de zuurstof (O) weer los te laten als restproduct. Een bamboe kan tot 35% meer zuurstof afgeven dan andere (boom)soorten. Verder kunnen de producten, gemaakt van bamboe nog lange tijd CO2 vasthouden. Pas na het vergaan (of verbranden) van de bamboe komt de CO2 weer vrij. Als iedereen in Nederland een Fargesia in zijn voortuin zou zetten, zou dat de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren. (bron: Bamboe, tijdschrift European Bamboo Society)

Reden temeer om ook op grotere schaal te onderzoeken of het loont om bamboe aan te planten, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt bij geluidsschermen aan de N245 in de provincie Noord Holland.

“Bamboe absorbeert geluid in plaats van het te weerkaatsen, zo is de verwachting. Vooral bij toe- en afritten zorgt weerkaatsing voor extra geluidsoverlast. Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker en zijn de aanlegkosten 1,5 tot 2 keer lager dan bij een traditioneel ‘hard’ scherm van materialen als beton en staal. Ook  is het uiterlijk van geluidsschermen medebepalend voor de geluidsbeleving bij omwonenden. Verwacht wordt dat de mooie, natuurlijke uitstraling van bamboe de geluidsbeleving positief zal beïnvloeden. Ook voor weggebruikers ziet een groene haag er aantrekkelijker uit. Ten slotte worden ook positieve neveneffecten van het gebruik van bamboe, zoals de kringloop van materialen (cradle to cradle), in de praktijkproef betrokken.” Lees het volledige artikel.