grote bamboescheut

Hoe groeit een bamboe?

Jonge scheuten vormen de groeikracht van de bamboe. Deze zijn te herkennen als puntvormige telescoopjes onderaan de plant. De jonge scheuten zullen in april/mei allemaal in rap tempo uitschuiven tot nieuwe halmen. De Fargesia robusta variëteiten zijn meestal als eerste (eind maart) met hun scheuten, maar ook bij de F. scabrida en F. rufa zijn ze in april al goed zichtbaar. De scheuten zijn erg zacht en kwetsbaar. Wees dus voorzichtig tijdens het werken in de tuin en let goed op hoe spectaculair uw bamboe groeit. Snoeien kun je beter pas doen in het najaar, als ze volledig zijn uitgehard. Nieuwe scheuten groeien boven de oude plant uit en vormen dus de groeikracht van de bamboe. De Phyllostachys soorten komen in mei met hun scheuten!

De jonge scheuten zijn de enige die groeien. Elk jaar is het weer een verrassing hoeveel nieuwe scheuten er opkomen, maar hoe beter de plant gesetteled is, en hoe meer vruchtbare grond er rondom aanwezig is, hoe meer nieuw scheuten. Ook zonlicht en bemesting zijn van invloed op het aantal nieuwe scheuten. De oude halmen behouden hun oude formaat.

Jonge scheuten komen altijd zo dik uit de grond als de uiteindelijk dikte van de halm. Alle blaadjes en zijtakken zitten in aanleg al op de knooppunten. Deze zullen uitvouwen als de bamboe klaar is met uitschuiven en er voldoende warmte en zonlicht op is gekomen. De vorm van een halm is altijd taps toe lopend, omdat de bamboestengel als een telescoop uitschuift. Dit uitschuifproces duurt in Nederland ongeveer vier tot zes weken, maar kan enorm snel gaan  in een warmer klimaat. Een scheut van een bamboe van twintig meter schuift dan in korte tijd ook twintig meter de lucht in!