Winter Joy tuin

Groeit mijn bamboe wel?

Klant: “Het lijkt wel of mijn bamboe niet groeit. Ik geef biologische mest en ook regelmatig water. Ligt het aan de standplaats, is er teveel zon en heb je nog tips?”

Erwin:
“Dit is het winterbeeld van de plant.  De stengels hebben nog behoorlijk wat schutblad. Dat zijn de platte ‘blaadjes’ op de stengels. Deze zullen afvallen en hieronder zitten schitterende, kleine bamboe blaadjes in aanleg. Het zijn een soort buidels als bij een kangoeroe. Dus alle rechte kale takken zullen nog vol in het blad komen, in de loop van het voorjaar. Ik zou verder wel regelmatig water geven in deze droge periode en ‘s avonds een aantal keer de planten sproeien (als de zon er niet op staat) met water.

De groei van de bamboe komt pas de komende maanden. Dicht bij de grond komen kleine telescoopjes naar boven die boven de oude plant zullen uitgroeien. Dit is de groei van de bamboe; oude stengels groeien niet meer. Dus die indruk klopt. Het blad van de nieuwe stengels zal dan ook weer een tijd verborgen zitten onder het schutblad en het proces herhaalt zich.

Mocht je dit voorjaar al gemest hebben, wacht dan drie maanden, anders heeft het geen nut. Ondergronds zal er al genoeg gestimuleerd zijn om de groei te bevorderen. Mest overigens niet in een TE hete periode. Dan hebben de planten behoefte aan rust.”