Bamboe plaatsen.

Bamboe plaatsen

Een bamboe plaatsen is niet heel moeilijk. In dit artikel geven we informatie over de beste grondsoort, de benodigde ruimte en het juiste plantseizoen. Tevens zijn er links naar onze handige plantinstructies.

Bamboe plaatsen: welke grond?

In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.

Bamboe plaatsen: hoeveel ruimte?

Fargesia’s (niet-woekerende bamboe): Ga bij het planten van uw bamboe uit van 1 a 1,5 plant per strekkende meter. Plaatst u de bamboe in een pot, neem dan 10-20 cm rondom de bestaande kluit en tenminste een potmaat van 50cm. Alleen de Fargesia jiuzhaigou kunnen langere tijd in een pot die minimaal 40 cm is. Een alternatief is dat u de bamboe na een aantal jaar splitst, anders hebben ze te weinig expansieruimte. In de praktijk is dit echter een arbeidsintensief karwei.

Bij woekerende bamboe zal de benodigde ruimte in de vollegrond verschillen per soort. Houd als leidraad een oppvervlak van teminste 2 vierkante meter per plant. Potten zal een woekerende bamboe uiteindelijk kapotdrukken, een stevige houten (FSC) bak is in sommige gevallen wel mogelijk. Vraag advies aan de kweker hierover. Zorg  in elk geval voor een ruime bak. Het zal na verloop van een aantal jaar nodig zijn de bamboe te splitsen.

Het juiste plantseizoen

Het plantseizoen begint zodra de vorst uit de grond is. In principe kunt u jaarrond de bamboe planten, behalve in periodes van extreme droogte. Planten krijgen sowieso een terugslag door het verplaatsen en hebben een tijdje dagelijks veel water nodig. Pas in het voorjaar op dat u de jonge scheuten niet beschadigt. Deze zijn nog erg zacht en kwetsbaar.

Plantinstructies

Om er zeker van te zijn dat u geen stap overslaat, hebben we een aantal instructies voor u op papier gezet. Klik hieronder om direct naar de PDF’s te gaan:

Plantinstructie niet-woekerende bamboe

Plantinstructie woekerende bamboe

Plaatsinstructie rhizoombegrenzer