bamboe op het terras

Bamboe op het terras

Een bamboe op het terras is een welkome aanvulling. Het houdt niet alleen pottenkijkers buiten de deur; maar geeft ook verkoeling en schaduw. De wind zorgt voor een heerlijk zacht ruisen.

Een bak met bamboe erin geeft – mits voldoende bewaterd – altijd een frisse uitstraling aan balkon of tuin. Een niet-woekerende bamboe (Fargesia) is het meest geschikt om in een bak te houden.

Een bamboe op het terras biedt volop bescherming tegen inkijk. U kunt hiervoor kant-en-klare bakken gebruiken, maar ook op maat laten maken.

Kiest u voor een doorlopende bak, dan zal uiteindelijk een haag ontstaan; de planten groeien in de loop van de tijd naar elkaar toe. Kiest u voor losse potten, dan blijft er altijd openingen tussen de planten.

Beste bamboe op het terras

Alle Fargesia’s kunnen goed in een bak gehouden worden. Deze niet-woekerende soorten hebben met elkaar gemeen dat ze redelijk fijn blad hebben en veel stengels maken. Ideaal dus voor een dichte afscheiding. Maar de verschillen zitten hem in de uiteindelijke hoogte, de standplaats en of ze rechtopgaand of overhangend zijn. Belangrijk om te weten als je maar een klein balkon hebt. In de bamboekeuzewijzer kun vindt u alle soorten en hun eigenschappen terug. Zo bepaalt u gemakkelijk welke bamboe het best op uw terras past.

U heeft wel minimaal 40 á 50 cm in het vierkant nodig hiervoor. In ons productoverzicht de kunt u de verschillende variëteiten vinden. In de categorie ‘Potten en bakken‘ vindt u het aanbod robuuste behuizingen voor bamboe.

Hoe de bamboe te plaatsen? Vul de bak voor 1/5 met kleikorrels, en voor 4/5 met stikstofrijke potgrond. Om ervoor te zorgen dat de bak niet knapt door de vorst, kunt u rondom de bak met noppenfolie bekleden. Dan kan de kluit nog iets uitzetten en verdeelt de folie de druk gelijkmatig over de bak. Plaats de bamboe niet te diep, mest 3x per jaar bij en geef ook in de winter regelmatig water. Let op gaatjes voor de afvoer, het is geen moerasplant! Zie ook Bamboe in bak of pot en Hoe plant je bamboe?.

Heb je de bamboe eenmaal geplant, dan kan het grote genieten beginnen! Wel is het zaak om regelmatig water te blijven geven; de bamboe is namelijk zijn eigen paraplu. Ook bij regen zal er niet veel water in de bak achterblijven. Desgewenst kunt u hiervoor een irrigatiesysteem aanleggen.