Eetstokjes.

Bamboe eten

In het groeiseizoen – april en mei – kun je jonge bamboescheuten oogsten en in een gerecht verwerken.

Verse bamboescheuten zijn maar beperkt beschikbaar. Tot ze een centimeter of 30 bovengronds zijn, kun je ze ‘plukken’. Breek de jonge scheuten zo dicht mogelijk bij de grond af en pel de bladeren eraf tot je vooral ‘vruchtvlees’ overhoudt, het witachtige gedeelte van de stengel. Omdat je nogal wat blad van de bamboe moet af pellen, kun je het beste dikke scheuten oogsten.

Lekkere bamboesoorten

Robusta variëteiten zijn de betere niet-woekeraars om te oogsten. De groei start meestal in maart, dus wees er op tijd bij. Phyllostachys variëteiten kun je in mei oogsten. Een goed smakende bamboesoort is Phyllostachys parvifolia. Ook Phyllostachys bissetii en Phyllostachys atrovaginata ‘Green Perfume’ worden genoemd als veelbelovende aanwinsten in je bamboegerecht. Let wel! De bamboes hebben maar één grote groeispurt per jaar, dus wat je nu oogst, gaat ten koste van de groei van je plant.

Recepten

Wat recepten betreft heeft roerbakken onze voorkeur. Wel dienen de scheuten eerst voorgegaard te worden in kokend water. Enig experimenteren is op zijn plaats. Hier volgen een

paar suggesties:

“Bamboescheuten smaken prima in gerechten waarin ook fruit als ananas is verwerkt. Je kunt deze groente gebruiken in een zoetzuur. Bamboescheuten blijven knapperig als je z

e aan het einde van de kooktijd slechts even mee verwarmd. Ze hoeven niet altijd gecombineerd te worden met andere groenten. Je kunt ze ook als bijgerecht opdienen: gesmoord, of (gegratineerd) met een kaassaus. Verse bamboescheuten kun je ook frituren, wat je maar beter niet met de ingeblikte doet. Let daarom bij het recept altijd op de vermelding of er verse scheuten bedoeld worden. De ingeblikte zijn voor sommige gerechten namelijk weer minder goed te gebruiken.”

www.mijnreceptenboek.nl

 

Het opeten in stijl doe je natuurlijk met bamboe chopsticks.