Lieveheersbeestje.

Bamboe en gif

‘Wat is er mis met een beetje gif?!’ Dit is een veelgehoorde kreet van wanhopige bamboebezitters. Zowel voor een sterk woekerende bamboe als voor het bestrijden van beestjes op bamboe lijkt een chemisch bestrijdingsmiddel de kortste weg naar resultaat.

Het is de vraag of de bamboe zich iets zal aantrekken van chemische bestrijdingsmiddelen. Wat ons betreft is het gebruik van gif sowieso altijd contraproductief. Veel gif voor de tuin (de meest bekende en beruchte is Roundup) heeft een zeer lange afbreektijd, vaak van meer dan honderd jaar. Het bestrijdt alles wat leeft, dus ook de andere planten in de tuin, alsmede nuttige insecten en vogels en amfibiën.

Planten blijken minder weerstand te krijgen na gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, de hormoonhuishouding van dieren in de omgeving wordt verstoord en door verontreiniging van het oppervlaktewater kan ook de mens ziek worden van de chemicaliën. Ziekten als Alzheimer, Autisme, Parkinson en de ziekte van Crohn worden in verband gebracht met glyfosaat, de werkzame stof in Roundup (bron: Emeritus Professor Dr. Don M. Huber, Universiteit van Wageningen). Ook zou het mogelijk kankerverwekkend zijn. (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)

Romke van der Kaa legt het uit in de volgende video.