22 jaar Randijk Bamboe & Hoveniers

Hoe het begon

Samen met zijn vader Ad begon Erwin in 1998 Randijk Hoveniers op boerderij Groot Randijk in Amersfoort. In 2002 sloeg het ‘bamboevirus’ toe en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Laapeerseweg in Leusden. Inmiddels werkt partner Kyra ook al 12,5 jaar mee en klopt de opvolging aan de deur. Samen met de 8 medewerkers en een aantal vrijwilligers wordt er nog steeds hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van het bamboe- en hoveniersbedrijf. Randijk is de enige biologische bamboekwekerij in Nederland en vierde 1 juli 2018 haar 20e verjaardag.

Bamboe, siergrassen en op de achtergrond het zelfgebouwde duurzame bedrijfspand van Randijk Bamboe & Hoveniers

In 2002 begon het
Erwin: “Bamboedeskundige Charley Younge heeft mij in 2002 geïnspireerd en geadviseerd. Hij heeft bamboe naar Nederland gehaald en adviseerde mij om niet woekerende bamboe te gaan telen”. Nu, 20 jaar later, staan hier naast het duurzame bedrijfsgebouw dat we zelf hebben gebouwd, ruim 5000 bamboeplanten in meer dan 30 soorten. En we leveren niet alleen aan particulieren. Steeds meer hoveniersbedrijven en tuincentra selecteren ons als biologische bamboeleverancier”.

Kyra en Erwin en een voorraad bamboepalen

Bamboe is een wereldverbeteraar
Tegenwoordig worden steeds meer producten gemaakt van duurzaam bamboe. Van toiletpapier tot ondergoed, van fietsen tot servies. Randijk richt zich op het kweken van bamboe als tuinplant. Daarnaast zijn er allerhande bamboematerialen in het assortiment te vinden voor in de tuin. Schuttingen, pergola’s en bamboepalen in alle soorten en maten om zelf objecten mee te vervaardigen.

Bamboe is een ideale duurzame plant. Zowel in de zomer als in de winter is bamboe groen en stelt geen hoge eisen aan de grond. Je kunt de plant snoeien hoe en wanneer je maar wil en heeft geen last van ziektes. Bamboe bevordert de biodiversiteit enorm en produceert een rustgevend ruisend geluid.

Erwin: “Als je een boom plant dan heb je daar pas over 50 tot 100 jaar profijt van. Als je een bamboe plant kun je iedere vijf jaar oogsten. Dat maakt Bamboe een hele serieuze vervanger voor bijvoorbeeld tropisch hardhout. Doordat er steeds meer producten gemaakt worden van bamboe verbetert de kwaliteit van leven wereldwijd voor heel veel mensen door de inkomsten die hieruit voortvloeien”.

Kyra: “Andere voordelen van Bamboe zijn dat de plant een enorme CO2 vreter is en erosie tegengaat. Bij grootschalige bomenkap ontstaat erosie. Bij het oogsten van Bamboe blijven de wortels altijd in de grond waardoor erosie niet aan de orde is. Kortom, al met al is bamboe een hele mooie wereldverbeteraar”.

Welkom
Stap gerust in de wereld van bamboe. Elke dinsdag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom op de Laapeerseweg 1a.