Biologische bamboe kwekerij Leusden

Bamboebeestjes

Veel dieren voelen zich thuis tussen de bamboe. Denk aan muizen en vogels, maar natuurlijk ook sprinkhanen, lieveheersbeestjes en de goede oude pandabeer. Sommige dieren zijn minder welkom, omdat ze de bamboe schade kunnen toebrengen.

Bamboeluis

In een hete zomer hebben veel bamboes last van luis. De bamboeluis is echter lastig met natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes) te bestrijden. Wel kun je bamboeluis voorkomen door je bamboe gezond te houden met de juiste bemesting of bladversterkende kruiden. Zie ook: Mest je bamboe.

Bamboeluizen.

Foto: Entocare, Wageningen

Luizen zijn over het algemeen goed te bestrijden met een natuurvriendelijk sproeimiddel. Wij hebben goede ervaringen met Spruzit van Ecostyle. Dit middel is in de speciaalzaak te verkrijgen. Op de site van  Milieu Centraal  staat uitgebreid beschreven welke mogelijkheden er nog meer zijn.

Bamboemijt

Wanneer er sprake is van bamboemijt is de beste en snelste remedie vrij rigoreus: alle halmen bij de grond afknippen/zagen en vernietigen dmv verbranding, om verdere verspreiding van de mijt te voorkomen. De plant zal wel weer van onderaf nieuwe scheuten maken, maar het kan een paar jaar duren voordat hij weer op sterkte is. Een andere optie is  het uitzetten van een roofmijt, waarvan de werking momenteel wordt onderzocht door de Universiteit Wageningen.

Nieuws op facebook »

Randijk Bamboe & Hoveniers heeft een evenement gedeeld. ... See MoreSee Less

Ontwerpweek in Frankrijk

april 30, 2018, 4:00pm - mei 5, 2018, 12:00pm

Een leerzame cursus die aanvoelt als een vakantie! Hoe maak je een goed ontwerp voor een tuin of een terrein? Hoe maak je een beplantingsplan en waar houd je rekening mee als je ontwerpt? Deze ontwerpweek in de Franse Vogezen biedt je de mogelijkheid om te leren hoe je een tuin of terrein om kunt toveren tot een heerlijk paradijs. Je gaat naar huis met kennis, vaardigheden en inspiratie, zodat je meteen zelf aan de slag kunt in je eigen tuin of bij iemand anders. Deze cursus is voor iedereen die het belangrijk vindt om deze wereld groener te maken. Je hebt geen vooropleiding nodig om mee te doen. Leren in de praktijk: Onder professionele begeleiding werk je samen met een groep aan een ontwerp voor “la haute vacherie”. Deze boerderij uit de 16e eeuw is de afgelopen jaren grondig opgeknapt en beschikt over 2 hectare grond die we gaan ontwerpen. Onderwerpen die aan bod komen zijn ontwerpvaardigheden, bodem, water, biodiversiteit, beplantingsplan, voedselbos en Permacultuur . De theorie die je leert kun je direct toepassen in het ontwerp dat je maakt. Door samen te werken leer je van elkaars kwaliteiten. Professionele begeleiding: De ontwerp week wordt verzorgd door Ploni Sikkes van Groengetekend en Martijn Ballemans van PUUR Permacultuur. Ploni is tuin-en landschapsontwerper. Ze heeft ruim twaalf jaar ervaring en heeft sinds acht jaar een eigen ontwerpbureau. Martijn geeft sinds zes jaar Permacultuur trainingen en legt eetbare parken aan onder de naam Plukroute. Samen bieden zij een perfecte mix van theorie en praktijk. De werkvormen zorgen voor een afwisselende en actieve manier van leren, waardoor je de leerstof snel eigen maakt. Het cursusprogramma bestaat uit workshops, een excursie, ontwerpsessies, handen uit de mouwen en ontspanning. De ontwerpweek. Verzorgd tot in de puntjes: Le Haute Vacherie ligt midden in een prachtig bos in de buurt van Eloyes in Frankrijk. Het is een bijzondere plek waar de kracht van de natuur goed voelbaar is. Het stromende water in frisse beekjes, een tapijt van mos, oude bomen en de serene stilte geven deze plek een magische uitstraling. Een heerlijke plek om tot rust te komen! Het huis bied voldoende slaapplaatsen, de houtkachel zorgt voor aangename warmte en het zuivere drinkwater is afkomstig uit een eigen bron. Tijdens de cursus wordt je verwend met zowel ontbijt, lunch als avondeten. Praktische informatie: Aankomst in de Vogezen is op maandag 30 april, weer naar huis op zaterdag 5 mei. De kosten voor deelname bedraagt 765 euro (Incl BTW). Dit is incl overnachtingen, maaltijden, cursusmateriaal, excursie en een flinke dosis kennis, inspiratie en plezier! Voor vervoer helpen we mee om zoveel mogelijk te carpoolen. Kom je met openbaar vervoer, dan bieden we een ophaalservice vanaf Eloyes. Er is een maximum van 14 deelnemers. Meld je snel aan om erbij te zijn! Aanmelden via: www.puurpermacultuur.nl/cursussen/ontwerp-week-in-frankrijk/

View on Facebook